Brennende engasjement fra sidelinjen
Petter Solum startet sin medisinsk tekniske karriere som sivilarbeider på Gjøvik Fylkessykehus, deretter jobbet han to år som ingeniør ved dialyseavdelingen på Ullevål sykehus. Etter å ha jobbet i det offentlige i noen år, gikk han over i privat virksomhet, først tre år i KONE instrumentdivisjonen og etter det nesten 33 år i Vingmed som servicesjef og salgsleder, og de siste 11,5 årene var jeg daglig leder.
- Da jeg ble leder i Vingmed, engasjerte jeg meg fort i arbeidet til det som het LFH, Leverandørforeningen for Helsesektoren. Her arbeidet jeg sammen med dyktige ledere fra andre firmaer, spesielt i det som ble Markedsgruppe Sykehus, senere Spesialisthelsetjenesten, forteller Solum.
Utmerket samarbeid resulterte i fusjon
Solum ble valgt inn i styret, i det som da var Lab Norge og nå Melanor, i 2014 og to år etter ble han valgt som styreleder.
- I denne tiden har jeg jobbet sammen med og lært å kjenne mange dyktige mennesker, både i konkurrerende firmaer og i administrasjonen. Det har vært mange lærerike og utviklende år. Det mest spennende har vært tilnærmingen og etter hvert fusjonen mellom Lab Norge og Medtek Norge. Dette var en prosess som hadde pågått lenge før jeg ble aktiv. Forholdet hadde vekslet fra varmt til kaldt flere ganger. Da vi endelig lykkes med å fusjonere, var nok årsaken at man i begge foreninger hadde personer som klarte å legge gamle uoverensstemmelser til side og se framover. Jeg vil benytte anledningen til å takke Tore, Jon Terje og Atle for et utmerket samarbeid og en flott periode da vi virket som arbeidsutvalg, sier Solum.
Solum er imponert over arbeidet som har vært gjort av Melanor under koronakrisen, og mener det viser at foreningen kan jobbe fantastisk når alle drar i samme retning. Han har stor tro på at det vil føre til en medlemsoppgang.
En synligere bransjeorganisasjon
Atle Hunstad i Melanor har jobbet tett med Solum i mange år, og trekker i likhet med Solum frem samarbeidet som ledet til fusjonen som fremragende, og er takknemlig for Solums innsats som styreleder og i arbeidet mot fusjonen.
- Petter har vært en forbilledlig styreleder for Medtek Norge og Melanor. Han har hatt sterkt søkelys på betydningen av en synlig bransjeforening som fremmer bransjens verdibidrag og medlemmenes rammebetingelser. Petter har også vært en drivende kraft i å få til fusjonen som samlet lab og medtek under Melanor, og har bidratt til en sterk og god dialog i hele organisasjonen, sier Atle Hunstad i Melanor.
Vedtektene i Melanor, sier at man kun kan sitte seks år i styret. En annen paragraf sier at alle styremedlemmer må være ansatt i en medlemsbedrift. Begge bestemmelser gjorde at Solum ikke kunne fortsette. Solum synes det er trist å måtte gå ut av styret, men mener begge bestemmelser er kloke.
- Vi kan ikke ha styremedlemmer som sitter veldig lenge i styret. De må også ha kontakt med det som skjer i bransjen. Jeg vet at det nye styret vil jobbe godt sammen, og framover tror jeg to ting er viktige. Det ene er å sørge for at medlemmene får igjen for medlemskapet, både med tanke på arbeidet som gjøres, men også rent sosialt. I fusjonsperioden og koronatiden har det sosiale lidd, og jeg anbefaler sterkt at fysiske møter og bransjetreff kommer i gang så snart det er mulig, sier en engasjert Solum.
Vi trenger balanserte kontrakter
Solum brenner også for en annen ting, og det er kontraktsbetingelser, logistikkbetingelser, konsignasjonslagre, frister på anbud osv.
- Dette har vi jobbet for så lenge jeg har vært aktiv. Før fusjonen hørte jeg også fra topper i Sykehusinnkjøp at organisasjonen bør løfte blikket. Men spør medlemsbedriftene; er ikke urimelige, ensidige og ubalanserte kontraktsbetingelser det som gjør livet vanskelig for oss? Jeg vil derfor svare Sykehusinnkjøp og RHFer som synes vi maser om smått; Ja, hvis kontraktsbetingelser er smått, så bli med på balanserte betingelser. La oss dele valutarisikoen og ordne opp i disse «bagatellene», så skal bransjen klare å løfte blikket, avslutter den avtroppende styrelederen.