COVID-19: En honnør til medtek- og lab-bransjen i Norge
Det er ikke til å legge skjul på at det er en krevende tid for alle, og i disse koronatider er det også viktig å gi honnør. Mange jobber lange dager og står i frontlinjen for å redde liv. Andre jobber døgnet rundt for å holde hjulene i gang. Og mange holder seg innendørs i solidaritet.
Jeg synes det er imponerende hvordan det norske samfunnet samles for å bistå i den nasjonale dugnaden. Og vi må stå samlet i alle instanser for å kunne lykkes, spesielt i helsevesenet.
På vegne av 150 medlemsbedrifter med 3000 ansatte i den medisinske utstyrsindustrien, er vi i bransjeorganisasjonen Melanor utrolig stolte av alle bedrifter og deres ansatte, helsepersonell og anskaffelsesapparat som jobber døgnet rundt for å bidra i koronakrisen. Den etablerte medtek- og lab-bransjen viser at de kan bistå med kvalitet, kvantitet, omstillingsevne, produksjon og leveranser av medisinsk utstyr til det norske helsevesenet, tross økonomiske og byråkratiske utfordringer. Nå gjelder det å få myndighetene til å ta grep om utfordringene som vi møter på, så vi kan stå samlet og handle effektivt. Det er nå det gjelder.
Den medisinske utstyrsbransjen lever i all hovedsak av å levere produkter og tjenester til den offentlige helse- og omsorgssektoren. Uten offentlige anskaffelser, ingen medisinsk utstyrsbransje. Men uten oss, ei heller en effektivt og trygg helsetjeneste. Uten oss ingen respiratorer, munnbind, ingen laboratorietester, visirer eller ernæringssonder.
Våre medlemmer utvikler medisinsk utstyr som reduserer lidelse, bedrer livskvalitet og, i ytterste konsekvens, redder liv. Våre medlemmer lager utstyr som brukes til forebygging, diagnostisering og behandling av syke mennesker og laboratorieutstyr som brukes til forskning. Hundretusenvis av nordmenn har fått hjelp av utstyr som er utviklet og produsert av engasjerte fagmiljøer i vår bransje. Tusenvis av nordmenn har fått muligheten til å gjenoppta sitt arbeid og leve aktive liv, selv etter alvorlige sykdommer fordi utstyret blir stadig bedre, mer effektivt og tryggere.
Samtidig som vi alle står på, er det mye vi risikerer dersom vi ikke handler i tide. Ser vi på den etablerte medtek- og lab-bransjen står flere av selskapene overfor noen utfordringer som gjør at de vil gå konkurs dersom ikke myndighetene oppretter krisetiltak. Biokjemikere, leger, ingeniører og teknologer i disse små og mellomstore selskapene, jobber sammen for å utvikle utstyr som redder liv og gjør menneskers hverdag lettere. I disse spesielt krevende tider er det ingen grunn til å gråte mer over permittering av ansatte i medtek- og lab-bransjen enn i andre bransjer. Det vi derimot bør gråte over, er at dette kan medføre at helsevesenet ikke vil kunne motta de viktige leveransene av medisinsk utstyr og laboratorieutstyr som så sårt trengs nå og i etterkant av krisen.
Vi kan alle være stolte over å ha en etablert medtek- og lab-bransje i Norge. Derfor er det ekstra viktig at myndighetene tar grep for å inkludere denne bransjen med krisetiltak slik at de kan bistå når det virkelig gjelder.
Atle Hunstad, administrerende direktør i Melanor
Les hele bloggposten i Dagens Medisin her.