Melanor medlemsundersøkelse: Konsekvenser av korona
Noen hovedfunn:
- Resultat: Estimert resultat for første kvartal i 2020 er 27% lavere sammenlignet med første kvartal i 2019.
- Prispåslag: Det er registrert et behov for justering på opp til 30%, mens gjennomsnittet er på 17%. Melanor har varslet om problematikken til flere ulike instanser, blant annet til Sykehusinnkjøp, NAV, Statsbygg, de regionale helseforetakene, Helsedirektoratet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Stortingets næringskomité.
- Permitteringer og oppsigelser: Melanors kartlegging viser at 76% har gjennomført eller vurdert permitteringer eller oppsigelser, og at det allerede er gjennomført oppsigelser.
- Andre tiltak bransjen har iverksatt: Melanors medlemsbedrifter foretar nødvendige tiltak som kreves av krisen og gjør alt de kan for å redusere kostnader. Det er blant annet gjennomført interne kostnadsbesparelser, ikke utbetaling av utbytte, ikke ansatt nødvendige vikarer eller nyansettelser, større kostnadskutt og redusert pensjonssparing.
- Noen problemstillinger:
- Manglende respons fra myndigheter og helse-Norge: Melanor og flere medlemsbedrifter har kontaktet myndigheter og helse-Norge uten å motta svar på henvendelsene.
- Økte kostnader: Kostnaden for å få tak i viktig utstyr er unormalt høy. Bedriftene opplever eksempelvis at fraktkostnader er i visse tilfeller femdoblet, og at kostprisen på visse produkter er opp til tidoblet.
- Økt konkurranse og redusert leveringssikkerhet: Konkurransen for å få tak i utstyr er unormalt stor. Det er lenger leveringstid, økt etterspørsel og hamstring fra kunder. Det haster å få lagt inn bestillinger.
- Prisen helsetjenesten nå betaler for en del av utstyret sitt er lavere enn det koster leverandøren å fremskaffe og serve utstyret. Dette innebærer at en del leverandører leverer med tap.
- Undersøkelsen viser tydelig at det må på plass en umiddelbar pris- og valutajustering av dagens kontrakter mellom helsetjenesten og de etablerte leverandører av medisinsk- og labutstyr:
- Ekstraordinære midler
- (Mandat) og instruks
Melanor mener denne krisen har avdekket at helsetjenesten er avhengig av tydelige rammer fra politikerne:
- Ekstra- og øremerkede bevilginger for å dekke pris- og valutajustering av kontrakter for ekstraordinære kostnader for importert utstyr.
- Klar instruks for ulike aktører (NAV, Helfo, Sykehusbygg, RHFene) om å nå foreta ekstraordinære og nødvendige prisjusteringer slik at forsyningslinjene sikres.
- Disse ekstraordinære tiltakene må koordineres sentralt, i Helse- og omsorgsdepartementet eller Helsedirektoratet, og gjennom systemet som allerede finnes (NAV, Sykeshusinnkjøp, Helfo, Sykehusbygg) slik at helsetjenesten ikke bruker mer ressurser på dette enn strengt tatt nødvendig.
- Det må etableres tydelig overordnet styring og ansvar i helsetjenesten for koordinering av medisinsk utstyrsfeltet i krisetiden.
- Det må opprettes toveis kommunikasjon mellom helsetjenestens etablerte forsyningslinjer for utstyr og et krisehåndteringsteam for helsetjenesten for koordinering og samarbeid om viktig informasjon om behov for, tilgang på og nødvendige sikringstiltak for viktig utstyr.