Oppdatering fra Melanors Nettverk for blåreseptordningen
I Melanor har vi en rekke nettverk, ekspertgrupper og prosjektgrupper. Et av disse er Nettverk for blåreseptordningen, som består av representanter fra Melanors medlemsbedrifter.
Oppdatering fra Melanors Nettverk for blåreseptordningen
Kjære alle sammen!
På grunn av pandemien har vi de to siste årene ikke hatt mulighet til å ha fysiske møter hvor vi orienterer medlemmene om jobben som er gjort. Vi vil derfor gi dere en kort redegjørelse om det viktigste vi i Nettverk for blåreseptordningen har jobbet med.
Kort om blåreseptordningen
Blåreseptordningen gjelder for de med kroniske sykdommer og tilstander som fører til urinretensjon, urin- eller avføringslekkasje, utlagt tarm, diabetes, underernæring og svekkelse. Ordningen gjelder også for de med behov for medisinske ernæringsprodukter og forbruksprodukter som gjør det enklere å mestre hverdagen og leve med ulike sykdommer og tilstander. Eksempler på slike produkter er: Kateter, bleier, stomiposer, lukthemmende produkter, insulinpumper, utstyr for måling av blodsukker, næringsprodukter, samt sårbehandlingsprodukter for spesielle pasientgrupper. Forbruksproduktene foreskrives på blå resept av lege og hentes ut hos apotek eller bandasjist.
Litt om videreutvikling av blåreseptordningen
Vi ønsker at blåreseptordningen må legge til rette for utvikling og bruk av innovative produkter der dette gir gevinster. Et innovativt produkt kan koste mer per enhet, men gi et stort verdibidrag, både for den enkelte og for samfunnet. Det kan også redusere kostnader til medisinske forbruksprodukter på lengre sikt, samt kostnader i helse- og trygdebudsjettene.
Hva har Nettverk for blåreseptordningen arbeidet med de siste to årene?
Nettverk for blåreseptordningen har jobbet med å sikre blåresptsordningen og opprettholde en bærekraftig blåreseptordning for fremtiden. Dette gjøres ved å ha jevnlig dialog med Helfo om viktige områder, blant annet for økt innsikt og forståelse om forbruk og utvikling. Siste møte med Helfo var 17. oktober. Melanor ønsker et effektivt og forutsigbart system for opptak av innovasjon i ordningen.
Nettverket har også deltatt på høringer om endringer i blåreseptforskriften, samt vært i dialog med Helsedirektoratet og HOD. Vi har hatt møter med helsepolitikere og Helse- og omsorgskomiteen for å øke politikernes kunnskap om ordningen.
Det er dialog med Helfo om få til en årlig KPI-regulering for § 5&6 medisinsk utstyr og ernæring. Helfo har per i dag ikke anledning til å gi årlige KPI justeringer, og hver leverandør må søke for seg. I det nye blåreseptsregelverket vil en prisjustering tas opp, og eventuelt blir det lagt opp til en forskriftsmessig ramme. Det er lite trolig at den blir årlig og justert etter KPI.
Nettverket har også sendt e-poster til statssekretær og helseminister i forkant av regjeringens budsjettkonferanser for å fremme blåreseptordningen.
Flere av medlemmene i Nettverk for blåreseptgruppen er også med i prosjektgrupper. Disse gruppene arbeider med definerte utfordringer, bidrar til kompetanseheving i administrasjonen og kommunikasjonsgrunnlag for viktige politiske prosesser og definerte strategiske områder.
Oppdatering fra prosjektgruppene til Nettverk for blåreseptordningen:
Under følger oppdateringer fra de ulike prosjektgruppene som tilhører Nettverk for blåreseptordningen.
Stomi
Sykehusinnkjøp har i et tidligere møte med Melanor signalisert en mulig nasjonal anskaffelse for stomiprodukter til Helseforetakene. Sykehusinnkjøp understreket målet om å sikre god struktur og tydelig standarder samt ønske om god dialog med markedet og de ulike leverandørene. I møtet ble også Melanor oppfordret til å gi innspill om stomileverandørens synspunkter på;
- Nasjonal anskaffelse versus regionale/lokale anskaffelser på stomiområdet.
- Nasjonal kategoristruktur på stomiområdet som er under revidering.
- Melanors medlemmer innenfor stomiområdet sendte felles innspill om anskaffelsesmodell og kategoristruktur for stomiprodukter til spesialisthelsetjenesten, som blant annet omfattet følgende:
- Pasientorganisasjonen NORILCO og NSFs Faggruppe for Sykepleiere i Stomi- og Kontinensomsorg (SISK) også sendt innspill til Sykehusinnkjøp angående mulig nasjonal anskaffelse/anbud på stomiutstyr til spesialisthelsetjenesten.
- NORILCO støtter Melanors innspill og vektlegger at kategoristruktur må ivareta helsefaglige behandlingsprinsipper og utarbeides i tett samarbeid med fagmiljøet.
- SISK skriver i sitt innspill at de som faggruppe på det sterkeste fraråder nasjonalt anbud, og begrunner sitt standpunkt utfra faglige prinsipper og risiko for redusert livskvalitet for pasientene.
- Sykehusinnkjøp har ikke respondert på de innspill de har mottatt fra gruppene.
- HELFO reviderte produkt- og prislister for stomi i 2021, etter forhandlinger med leverandørene. Det har ikke vært arbeidete med noen spesifikke områder innenfor området stomi og «Blåresept» i 2022.
- Sykehusinnkjøp har signalisert en mulig nasjonal anskaffelse for stomiprodukter til spesialisthelsetjenesten. Melanor har på vegne av stomileverandørene sendt innspill til sykehusinnkjøp, hvor man anbefaler at nye anskaffelser fortsetter på et lokalt/regionalt nivå.
- En mulig nasjonal anskaffelsesmodell har bidratt til et meget sterkt engasjement i pasientorganisasjonen NORILCO og NSFs faggruppe for Sykepleiere i Stomi- og Kontinensomsorg (SISK), da man anser at en slik modell kan få en negativ konsekvens både for pasientbehandlingen og brukernes livskvalitet etter utskrivelse fra sykehus.
Sår
Gruppen arbeider spesifikt med produkter for sårbehandling og sårpleie. Gruppen ønsker at det opprettes en pris og produktliste for kroniske sår i Blåreseptforskriftens §5-14. En egen liste for kroniske sår vil gi pasientene forutsigbar og likeverdig tilgang på nødvendig behandlingsmateriell. Slik sikres produkttilgang og kostnadskontroll.
Gruppen har arbeidet med følgende
- Utarbeidelse av en tydelig budskapsplattform er ferdigstilt og klar til bruk.
- Det er sendt innspill til HOD sitt arbeid i vurdering av blåreseptordningen. Lister og behov for fremtiden kan komme under evalueringskriteriene: nytte, ressurs og alvorlighet.
- For første gang i et høringsnotat, nevnes egen liste for pasienter med kroniske sår.
- Møteforespørsel til Helse- og omsorgskomiteen er sendt til Melanor for utsendelse til alle medlemmer i komiteen. Det er Melanor som står som avsender på møteforespørselen, men medlemmer av Sårgruppen vil gjennomføre eventuelle politiske møter.
Veien videre
- Gjennomføre møter med Helse- og omsorgskomiteen.
- Følge opp fremtidige høringsutkast som omfatter Blåreseptordningen.
- Jobbe aktivt mot myndigheter og andre interessenter som kan påvirke/beslutte å få etablert egen pris- og produktliste for kroniske sår.
Ernæring
Gruppen har ekspertise om medisinsk ernæring og behandler aktuelle problemstillinger knyttet til området. Gruppen består av medlemmer som leverer medisinske ernæringsprodukter.
Diabetes
Gruppen arbeider for større oppmerksomhet mot viktigheten av kartlegging, forebygging og riktig behandling for alle aldersgrupper, og belyser konsekvensene av senkomplikasjoner ved å ikke motta adekvat behandling. Gruppen består av medlemmer fra ulike leverandører som jobber med blodsukkerapparater, insulinpumper og CGM. Gruppen har blant annet gitt innspill til Helsedirektoratet og HoD om viktigheten av at alle får lik behandling og får samme rettigheter. Gruppen aktiveres ved behov, når det er nødvendig å arbeide med aktuelle temaer relatert til diabetes.
Ny prosjektgruppe: Helfo og opptak av innovative produkter
Nettverk for blåreseptordningen har nylig opprettet en prosjektgruppe med mål om arbeide for å utvikle muligheten for at Helfo tar opp ny utviklede produkter inn i ordningen. Dette er krevende arbeid ettersom det ikke er en etablert rutine for dette per i dag. Gruppen har hatt et første møte hvor gruppen ble satt og rammer avgjort. Møte nummer to handlet om å kartlegge muligheter og utfordringer.
Med vennlig hilsen
Nettverk for blåreseptsordningen,
- Mette Engebretsen, Head of Marked Access & Public Affairs, Roche Diagnostics Norge AS Diabetes Care
- Anne N. Stenmark, Market Access and Channel Manager, Dansac and Hollister Norge
- Nina Syversen, Key Account Manager, Attends AS
- Bjørn Christian Tollerød, Market Access Manager Payers & Trade, Coloplast Norge AS
- Hilde Åsheim, Head of Sales Denmark and Norway, Specialized Nutrition, Nutricia Norge AS
- Arne-Henrik Widerøe, Wound Care Business Manager, Mölnlycke Health Care