Riksrevisjonens undersøkelse av helseforetakenes investeringer i bygg og medisinsk-teknisk utstyr
Både bygg og medisinsk-teknisk utstyr (MTU) er sentrale innsatsfaktorer for helseforetakene når de skal sikre et likeverdig helsetilbud av god kvalitet. Helseforetaksreformen som ble innført i 2002 var blant annet begrunnet med at det var for lite bevissthet rundt innsatsfaktoren kapital, knyttet til bygg og MTU.
Det er også et etablert politisk ønske, blant annet nedfelt i Nasjonal helse- og sykehusplan, om å øke investeringene i medisinsk teknologi.
Hvordan etterleves dette ønsket i våre helseforetak? Dette har Riksrevisjon gjort en vurdering av sin nylig publiserte undersøkelse av helseforetakenes investeringer i bygg og MTU.
- Av spesialisthelsetjenestens totale investeringer går 15% til MTU
- Gjennomsnittsalderen for MTU har økt fra 2015 til 2020 i et flertall av helseforetakene
- MTU er eldre enn faglige anbefalinger i flertallet av helseforetakene
- De regionale helseforetakene har ikke fulgt opp helseforetakenes investeringer på en god nok måte
- Målet i Nasjonal helse- og sykehusplan om å vri ressursinnsatsen fra personell til investeringer står i fare for å ikke nås
Kritikknivået fra Riksrevisjonen rangerer fra «alvorlig» for evnen til å vri ressursinnsatsen fra personell til investeringer, til «kritikkverdig» for den negative utviklingen av gjennomsnittsalder for MTU fra 2015 til 2020.
Det blir nå interessant å følge om Helse- og omsorgsdepartementet, de regionale helseforetakene og helseforetakene evner å følge anbefalingene fra Riksrevisjonen og omstille, eller om den negative trenden fortsetter.
En ting er sikkert; Melanor sine medlemmer og samarbeidspartnere står klare i startblokkene, og ønsker å bidra med løsningsforslag i anskaffelser som støtter opp under helseforetakene sine strategiske mål.
Du kan lese mer om undersøkelsen og laste ned publikasjonen i sin helhet her.