Tre faglige til tre i bransjen
TOVE OFSTAD
Market Access and Business Development Manager
Roche Diagnostics Norge
Hei Tove, hva jobber du med for øyeblikket?
- Jeg jobber med markedstilgang for våre produkter, og har fokus opp mot ulike deler av helsetjenesten, både primær- og spesialisthelsetjenesten. Det er mange hinder på vei mot målet, og da er det viktig å finne de riktige verktøyene som kan gi raskere tilgang av ny innovasjon for pasienter. Er det medisinsk verdi eller er det kostander sett i sammenheng med effekt, som er viktig for beslutningstaker.
Jeg jobber også en del med helseøkonomiske modeller, og har de siste par årene hatt flere forslag inn til Nye Metoder. Nye Metoder er et system jeg kjenner godt til, og hvor jeg ser at det er utfordringer å få systemet til å passe med dagens behov for medisinsk-teknisk utstyr. Produktutvikling skjer fort, f.eks. digitale løsninger, samt innenfor feltet «companion diagnostics». Her kan vi ikke vente to år for å få resultatet av en metodevurdering, da er det allerede utdaterte produkter. På dette har jeg mange meninger, og jeg jobber sammen med andre engasjerte medlemmer i Melanor med å gi innspill til evalueringen av systemet Nye Metoder.
Andre tema jeg jobber med er å belyse utfordringene i forbindelse med todelt finansieringssystem innen helsetjenesten. Pasienter og produkter ser ikke skillene mellom helsetjenestenivåene, men finansieringssystemet gjør det, og jeg leter fortsatt etter en beslutningsenhet som kan overstyre nivåene. Dette uten å måtte opp på helseminister-nivå hver gang. Ellers har jeg for tiden et stort fokus på MDR og IVDR, og er opptatt av at det er viktig at vi følger opp de krav som er satt til oss som industri, men også opptatt av at det er likebehandling av kravene som stilles til alle parter innen produksjon av medisinsk utstyr. Jeg brenner for at det er pasientsikkerhet det her er snakk om, og at dette er noe som alle burde ha et forhold til, vi som jobber med- eller i helsetjenesten. Og sist, men ikke minst, jeg jobber i et diagnostisk firma, og korona har hatt og fortsatt har et stort fokus i min arbeidshverdag.
Hvordan holder du deg faglig oppdatert? Har du noen gode tips?
- Jeg har meldt meg på flere nyhetsbrev innenfor helsetjenesten, forvaltningen, RHF, internasjonale nettsider samt at jeg følger flere sykehus/organisasjoner via på Facebook. I vårt firma benytter vi en søkemotor som henter ut oppslag i media ut ifra noen gitte søkeord i ulike interessefelt, slik at vi kan følge med på hva det skrives om. I disse korona-tider har det ikke manglet på tilbud om webinar fra både internt og eksternt. Mange kongresser har jo vært avlyst, og noen har da benyttet web-basert løsning for formidling av nye data, og et hav av e-læringsprogram har passert skjermen min de siste månedene.
Hva mener du er bransjens utfordring akkurat nå?
- En av de største utfordringene i bransjen er å få innovasjon trygt og raskt i bruk, slik at flere pasienter kan ha nytte av dette. Et eksempel er implementering av HPV-testing i livmorhalskreft-screeningsprogrammet. Jeg begynte å jobbe med dette i 2000, og i januar 2022 vil mest sannsynlig alle kvinner i Norge endelig ha lik tilgang til denne testen.
Demografien med eldrebølgen er her, budsjettene er stramme, så hvordan få mer helse ut av investeringene? Vi må finne en raskere, men likevel trygg måte for implementering av innovasjon, mener Ofstad.
_____________________________________________________________________________
STEFAN KERNSTOCK
Administrerende direktør
SERO AS
Hei Stefan, hva jobber du med for øyeblikket?
- For tiden jobber jeg med Strategiplan 2021-2025.
Hvordan holder du deg faglig oppdatert, og har du noen gode tips?
- «Nytt perspektiv på organisasjon og ledelse» fra Bolman & Deal, Gyldendal 2018, er en bok som gir nyttig innsikt i hvordan fire forskjellige tolkningsrammer kan brukes for å forstå organisasjoner. Virke Nettverk anbefales ettersom det gir god læring, erfaringsutveksling og nye kontakter. Til intern forretningsutvikling er mitt tips å kontakte Sven Danielsen i Aksena.
Hva mener du er bransjens utfordring akkurat nå?
- Tilpasning til system business og økende regulatoriske krav, mener Kernstock.
____________________________________________________________________________
ANNE N. STENMARK
Market Access Manager
Dansac and Hollister Norge
Hei Anne, hva jobber du med for øyeblikket?
- Mitt fokus er å opprettholde god dialog med våre kunder, samt bidra til arenaer for samarbeid og opplæring. Dette omfatter dialog med helseforetakene, bruker/pasientorganisasjoner og distribusjonskanalene. COVID-19-situasjonen har medført en rekke utfordringer i alle ledd, og det er viktig at vi kan «snu oss rundt» og tilpasse oss i en utfordrende periode.
Hvordan holder du deg faglig oppdatert?
- Vi leverer produkter både til spesialisthelsetjenesten og til «blåreseptmarkedet» For meg er det svært viktig å følge med på mange ulike arenaer for å få god innsikt og forståelse for utfordringer og behov for pasienter, og de som veileder disse. I tillegg er det viktig å følge med på helsepolitiske føringer. Jeg mottar flere nyhetsbrev, følger flere pasientorganisasjoner via Facebook og nettsider, følger flere politiske partier, regjeringen/forvaltningen, HELFO, sykehusinnkjøp og RHFene. Hollister er et globalt firma, og kontinuerlig deling av informasjon og oppdatering internt er også svært viktig slik at vi øker vår egen kompetanse og kan bidra til gode løsninger for helsetjenesten og et godt liv for brukerne av våre produkter.
Hva mener du er bransjens utfordring akkurat nå?
- COVID-19-situasjonen har medført både utfordringer og muligheter for bransjen. For eksempel vil dialog med kunder og brukere foregå på andre arenaer og former enn tidligere. Det er en rekke langsiktige utfordringer; stramme budsjetter, kamp om «helsekronene» og risiko for mindre innovasjon, som i siste instans vil få konsekvenser for brukerne, avslutter Stenmark.
Vil du motta nyheter fra Melanor?
Meld deg opp på vårt nyhetsbrev!