Verdien av norsk medtek- og lab-bransje: – En av de viktigste forutsetningene for å lykkes er at vi prøver å få til gode samarbeidsmodeller på tvers av offentlig og privat sektor
Onsdag ble rapporten Medtek- og lab-virksomhetenes samfunnsbidrag lansert under Arendalsuka. Rapporten er laget av Menon Economics på oppdrag for bransjeorganisasjonen for medtek- og lab i NHO Geneo, Melanor.
Rapporten slår blant annet fast at bransjen har en nøkkelrolle i å avlaste bruken av helsepersonell og levere løsninger som kan gi tilstrekkelig kapasitet og redusere køene til helsetjenesten.
– Vi har noen ganske store utfordringer, vi trenger å få mer helse per arbeidstime, Poenget med å ha helsetjeneste er jo ikke å spare penger, men å sørge for at befolkningen får en bedre helse. Vi må gi smartere løsninger, mer kompetanse og en bedre helsetjeneste. Vi har kartlagt hvordan medisinsk teknisk utstyr kan bidra her, sa Erland Skogli, partner i Menon Economics.
– Medisinsk teknisk utstyr er på mange måter tannhjulene i vårt helsevesen. Medtek- og labutstyret sørger for at helsevesenet vårt går rundt. Det sikrer forskning og innovasjon, bedre arbeidshverdag for helsearbeidere, bedre og raskere behandling for pasienter. Av og til trenger tannhjulene smøring. Det trengs nå, sier Atle Hunstad, administrerende direktør i Melanor.
– Utstyret på norske sykehus er i ferd å bryte sammen, viser Riksrevisjonens rapport. Vi har ikke råd til å fortsette i samme spor, legger han til.
– Vi har et vanvittig potensial innenfor helsenæringen
Den ferske statssekretæren i Helse- og omsorgsdepartementet Usman Ahmad Mushtaq er svært positivt innstilt til investering i medtek- og lab-bransjen.
– Det er sunn fornuft å investerte i medtek- og lab-bransjen. En av de viktigste forutsetningene for å lykkes er at vi prøver å få til gode samarbeidsmodeller på tvers av offentlig og privat sektor. Der ligger det utrolig mange muligheter til godt samarbeid med næringen, sa Mushtaq.
Hunstad dro frem behovet for mer kompetanse på feltet, og nasjonal strategi for medisinsk teknisk utstyr.
– Vi trenger et bedre kompetansegrunnlag på feltet. Vi trenger en NOU på medisinsk utstyr. Vi er i en akutt situasjon, det viser riksrevisjonens rapport. 30% av det utstyret vi har i dag er i ferd med å gå ned for telling. Her krever det en betydelig innsats på kort sikt, og legge en strategi på lang sikt, sa Hunstad.
Usman Ahmad Mushtaq, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Karin Rime, president i Den norske legeforening, Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær og avdelingsdirektør for forskning, forebygging og kreftbehandling i Kreftforeningen, Gro Lillebø, 2. nestleder i Norsk sykepleierforbund, Erland Skolgli, partner i Menon Economics, Ole Magnus Stokke, senior økonom i Menon Economics og Atle Hunstad, administrerende direktør i Melanor deltok på scenen under arrangementet.